Ergonomi og helse


Løfteteknikk

Årsaken til ryggplager er svært ofte feil løfting. Under løfting og bæring bør vi først og fremst ta hensyn til ryggen. Den er sterkest når den står oppreist i god balanse med de naturlige krusninger i nakke og korsrygg. På den måten blir ryggraden stabilisert og rustet for løft.

Så langt som mulig bør man bruke hjelpemidler ved tunge løft (kran, truck, heis, hjul etc.), eventuelt bør man ved tunge manuelle løft få hjelp av andre. Riktig løfteteknikk er viktig ved alle typer løft.

Pass på

Om det du løfter skal flyttes sideveis; flytt bena, i stedet for å løfte og vri overkropp samtidig.


Riktig sittestilling

I og med at vi er forskjellige med tanke på rygg- og beinlengde så bør sittestilling tilpasses individuelt.

Det er viktig å tenke på at:

Dersom du har problemer med å få støtte til ryggen, så kan du prøve med en liten pute bak ryggen slik at du tvinger deg selv til å rette deg opp. Unngå å bli sittende med svai i ryggen, noe som gir større belastning på korsrygg enn normalt, i tillegg til at nakkemuskulaturen belastes feil.

Konsekvenser av feilbelastning

Over tid med feil sittestillinger vil problemer gradvis føles på kroppen. Typisk er korsryggproblemer, vonde skuldre og anspent nakkemuskulatur.


Inn- og utstigning av kjøretøy

Bruk av store maskiner er en del av vår arbeidshverdag. Inn- og utstigning bør utføres etter “trepunktsregelen” for å minimere fare for fall- og slitasjeskader. Regelen beskriver at du alltid skal ha godt feste for 1 hånd og 2 føtter, eller 2 hender og ett fast grep med hånden.


Egentrening

Enkle øvelser gir god effekt for å forebygge plager som følge av belastninger ved tungt og ensformig arbeid. Tiltakene og øvelsene er enkle, men viktige.

Hold kroppen varm og forsøk å være i bevegelse. Egentrening holder kropp og blodomløp i gang, og mange øvelser kan gjøres sittende.

TIPS! 
30 minutter med aktivitet (gang, jogg, fysisk arbeid) 2 til 3 ganger pr uke gir god helseeffekt!